VOETPROBLEMEN

Onderstaande foto's zijn voorbeelden zijn veel voorkomende aandoeningen van de voeten.Daarnaast komen wratten veelvuldig voor alsook schimmelnagels.

Eelt wat is dat eigenlijk? 

Eelt aan de voeten dient als bescherming. Aanwezigheid van eelt aan de voeten is daarom een gezond iets. Het wordt pas een probleem als er te veel eelt ontstaat wat dan weer kan leiden tot klachten als pijn  (branderig gevoel), kloven of een likdoorn. Eeltvorming op de huid is een natuurlijke reactie op te veel druk of wrijving en als een soort verdedigingsmechanisme ontstaat er een natuurlijke verdikking van de huid. Pathologisch eelt is een abnormale verdikking van de hoornlaag (hyperkeratose).

Een kloof kan ontstaan door overdreven verweking of door een verdroging van de huid. Kloven in de hielen zijn meestal een gevolg van uitdroging. De huid van de voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Een droge huid is minder elastisch waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. De randen van de kloven zijn eeltig en hard. Onderin de kloof is de huid juist erg dun en kan de kloof gaan bloeden. 

De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid, met een kleine en diepe kern. Deze wordt geleidelijk gevormd door druk en/of wrijving op dat huiddeel. Veelal veroorzaakt door schoeisel of afwijkingen aan de stand van de botten en voeten. Bij de behandeling zal ik het overtollige eelt dat zich rondom de likdoorn heeft gevormd verwijderen. Daarna kan de likdoorn worden verwijderd. Het kan zo zijn dat de behandeling later herhaald moet worden omdat de likdoorn te diep zit. Vaak betreft het dan een likdoorn die al langer bestaat.

Een ingroeiende nagel komt het meest voor aan de grote tenen. Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer aandoeningen aan de voeten, klik op de link en neem hier eens een kijkje: http://www.voetverzorging.nl/ :